30/11/09

Horts urbans a Madrid

Aquesta és una empresa d'horts urbans de Madrid. Va obrir les portes del seu primer centre, a l'àrea metropolitana de Madrid, el juny d'aquest any. Consta d'unes 3 hectàrees de superfície, i 200 horts d'entre 50 i 130 metres quadrats. És un projecte imponent, s'ha de reconèixer, el primer d'aquest volum a l'Estat espanyol.

En diversos escrits anteriors parlàvem del retorn dels horts. Ens preguntem, tanmateix, quina forma prendrà aquesta vinguda. ¿Tornarà de la mà de grans centres com aquest, pensats per acollir un gran nombre d'usuaris, amb rutes d'accés limitades als vehicles de motor, amb personal contractat durant totes les hores d'obertura del centre, amb instal·lacions de reg de gran envergadura, i cobrant quotes de 60 euros per un hort de 100 m2? És viable un centre d'aquest tipus?

Nosaltres no ho veiem clar. L'hort torna, però pensem que ho fa de la mà d'un canvi social molt profund, fruit d'una crisi econòmica que transformarà de dalt a baix el nostre entorn. La filosofia d'aquest centre de Madrid pertany al període que ara tanquem: explotació intensiva, crèdit desmesurat, simulacre de la realitat. Només cal assenyalar que l'empresa que ho ha desenvolupat és una immobiliària.

L'hort torna, i ho fa de la mà del realisme, de l'eficiència, de la lentitud. De terra n'hi ha molta, i és l'hora que els seus propietaris, pagesos i no pagesos, l'obrin a la gent de la ciutat a uns preus justos. Cal madurar sistemes legals per fer-ho possible. Cal instaurar una nova cultura de l'arrendament, de l'intercanvi, del dret a l'accés i gaudi dels recursos. Cal que les terres properes a les ciutats deixin de ser llocs de pas, de pillatge, de degradació, i passin a ser espais per a viure-hi, plens de vida social, i generadors de xarxa ciutadana.

2 comments:

jordi guilera ha dit...

Hola Albert,

Felicitats pel blog, és molt interesant. Em preguntava per poder comparar, quan valdria el lloguer d'una parcela de 100 m2 en el teu projectes d'horts urbans.

Salut,
J

Anònim ha dit...

Hola, Jordi! Nosaltres, per fixar les quotes, vam estudiar dues qüestions: que resultés viable per al centre, i que l'hortolà pogués recuperar en productes una part substancial de la quota. Vam fixar 30 euros els 100 metres, i 50 euros els 200 metres.

Ara bé, si vols mantenir uns preus tant baixos has de promoure l'autogestió i la responsabilitat dels usuaris. Tothom té la clau, hi ha un intercanvi multidireccional d'informació i suport, ens avisen en cas d'incidències, etc. Si pretens contractar personal que, per exemple, obri i tanqui portes, això recau en les quotes i fàcilment es dupliquen.

Tampoc s'ha de caure, però, en l'absoluta autogestió. És necessari que hi hagi un responsable últim que vetlli per tot plegat, que assessori els novells, que repari els desperfectes, etc.

No crec que sigui un negoci per fer massa beneficis. És més aviat per treure un profit digne de la terra, i donar-li vida social.

Salut!

Albert.