5/8/11

Horts urbans col·lectius dels Països Catalans

Us presento un treball de recopilació sobre els horts urbans col·lectius dels Països Catalans, que vaig realitzar ara farà un any i mig. No està actualitzat, però en les properes setmanes miraré de fer-ho, fins on arribi.



Mostra Horts Urbans en un mapa més gran

S'han inclòs tots aquells espais d'horta que segueixen els següents criteris:

1-Horts no professionals, en el sentit agrícola del terme. És a dir, l'activitat de cultiu no és realitzada per pagesos, ni els productes recol·lectats van al mercat, almenys de forma sistemàtica.

2-Horts col·lectius, o sigui, inclouen un conjunt d'hortolans. En anglès equivaldria a community garden. Nosaltres, però, traduïm "community" per "col·lectiu", en comptes de "comunitari", per no crear confusió amb els horts comunitaris de diferents moviments socials, on es cultiva en equip. La categoria de "col·lectiu" inclou tant els horts on el treball es du a terme en equip com individual, on cadascun dels hortolans té el seu propi espai.

En aquesta definició, queden inclosos els horts públics municipals (vermell al mapa), els horts de diferents moviments civils o entitats cívico-polítiques (en verd), entitats o institucions amb finalitats ludico-terapèutiques (groc), i els horts que han estat impulsats per iniciativa particular (blau), com és el cas de Lleure Agrari. Queden exclosos els horts escolars o pedagògics, que tot i poder-se considerar col·lectius, requeririen un mapa propi, donat el seu volum actual i el conjunt de característiques pròpies que els separen dels demés tipus d'horts. De totes maneres, alguns d'aquests horts pedagògics traspassen l'àmbit educatiu, i interactuen amb l'entorn social que els envolta, motiu pel qual hauríem d'incloure'ls.

Si feu cap al mapa, segurament en coneixereu algun que no hi és... només cal que m'envieu un mail o escriviu en aquest mateix post, i l'afegiré!

Penso que un instrument d'aquest tipus és necessari. Aquesta setmana mateix, m'ha entrevistat un periodista del Periódico de Catalunya, demanant-me informació sobre el nombre d'horts urbans que hi ha en aquests moments al país. També m'ho va preguntar fa un mes una periodista de la revista Presència, per tal de redactar un reportatge d'horts urbans, en el qual vaig acabar col·laborant. En els dos casos, els he facilitat la informació de què disposo, però m'he sentit incòmode, perquè malgrat sigui el recull més aproximat que s'ha fet fins ara dels horts urbans catalans, no és una estimació prou fidedigna. Cal treballar-ho més.

Deixaré penjat el mapa al lateral del bloc, per tal que sigui ben visible. Si algú vol el permís per poder incloure ell mateix dades d'horts urbans, que m'enviï un mail. I si algú té un bloc i vol incrustar-hi el mapa, caram, endavant!!!

1 comments:

Albert Vidal i Raventós ha dit...

Un any i mig més tard, he decidit suprimir el mapa. Per diferents motius, però sobretot dos: l'enorme quantitat de nous centres que s'han obert des de llavors, i no he donat abast de posar-los. I segon motiu: la complexitat cada vegada major de catalogar aquests nous projectes. Esclat en nombre i esclat en diversitat. Estem en plena revolució...