6/2/11

Nyàmeres, un bon cultiu per a l'hort

Aquesta setmana hem estat a l'hort d'Entrem-hi, una associació vilafranquina dedicada a la inserció laboral i social de persones amb dificultats en la inserció al mercat laboral ordinari.

Entrem-hi utilitza l'hort en el seu programa pre-laboral, on els usuaris aprenen rutines i tasques que els prepararen per entrar posteriorment al món laboral. En Henk és el gestor de l'hort, i el responsable d'organitzar el programa que s'hi desenvolupa.

Parlaré més endavant del motiu de la visita a l'hort; està relacionat amb un possible nou camp de treball internacional que estem organitzant per aquest estiu. Però serà millor que no ens desviem del tema del post, que són les nyàmeres...

Doncs bé, en Henk ens va ensenyar uns tubercles molt curiosos que tenia a l'hort, nyàmeres; ens en va donar, i ens va recomanar que les provéssim i en plantéssim. I així ho hem fet.

Primer de tot, les vam provar. Fregides a tires, i també al vapor. I bé, després de tastar-les, em van passar pel cap dos pensaments: primer de tot, em vaig preguntar que com era que no coneixia la nyàmera, un producte tant absolutament exquisit i tant fàcil de cultivar! i en segon lloc, vaig ser conscient que havia d'incorporar-la a la meva dieta quotidiana.


La nyàmera, també anomenada pataca, o patata de canya, és una planta del gènere del girasol. Actualment és poc conreada, tot i que abans era molt comú, i es destinava tant a les persones com al bestiar. A vegades creix prop de les rieres, de forma assilvestrada.

Podeu trobar informació culinària aquí i aquí. Es pot cuinar de moltes maneres, fregida, al vapor, en cremes i purés, crua a l'amanida... Té gust de carxofa. També té moltes propietats nutritives, molt recomanada per a diabètics, ja que no conté fècula.

N'hem repartit a Lleure Agrari, entre els hortolans. Tot un descobriment! Gràcies, Henk!!!

3 comments:

David ha dit...

Salut, Albert!!!

Estaria interessat en trobar nyàmeres.
Tot cercant per internet he trobat la teva pàgina com la més propera (sóc de Ribes) i voldria preguntar-te a on puc trobar-ne de nyàmeres per a provar-les i per a "llavor" també.
Gràcies.

David Bartra.
davidbartrai@gmail.com

Anònim ha dit...

Doncs no sé on en pots trobar. Jo en tinc, t'escric un correu i si de cas quedem.

GUERRA DE TUPPERS ha dit...

Bones. A quina època de l any es fa el cultiu? Es com la patata q s ha de plantar a mig pam? Gracies