22/2/11

Neix l'Ecoxarxa Penedès

El passat dimecres 16 de febrer es va fer la presentació de l'Ecoxarxa Penedès. L'acte, realitzat a Vilafranca, va aixecar força expectació, amb un públic assistent que superava el centenar de persones.



La presentació es va centrar en dos eixos principals. Per una banda, es va explicar breument el projecte de la Cooperativa Integral Catalana (CIC), una eina d'àmbit nacional que ha de vertebrar i connectar les diferents ecoxarxes d'àmbit local que es vagin creant, entre elles l'Ecoxarxa Penedès. La CIC, impulsada per l'Enric Duran, es va fundar el 2010, i compta en el moment d'escriure aquest post amb 325 socis arreu del territori. Com a cooperativa integral, la CIC pretén ser un espai de relació econòmica no monetària entre productors i consumidors, però de manera recíproca, tenint present que els consumidors d'un producte poden ser productors d'un altre producte o servei, i que per tant pot ser intercanviat en el sí de la cooperativa. Intercanvi que pot ser directe, com si es tractés d'un Banc del Temps, o mediat per una Moneda Social.

El segon eix de l'acte de presentació es centrava més específicament en l'Ecoxarxa Penedès. Es va parlar dels menjadors escolars ecològics, una proposta que ja està en marxa a Vilafranca de la mà de l'entitat Entrepobles, i que pot vincular-se en un futur al funcionament de l'ecoxarxa local. Carles Téllez, principal impulsor del projecte, va explicar posteriorment els objectius a curt termini, focalitzats en assolir un intercanvi entre productors i consumidors locals, a fi i efecte de donar el tret de sortida a l'Ecoxarxa Penedès en un espai relativament breu de temps.

Es tracta d'un projecte força complex, atractiu, ambiciós, teòricament meditat, legalment prou viable, econòmicament estructurat, políticament transformador, revolucionari si em permeteu. I sense precedents, almenys en sistematicitat i envergadura. També cal afegir el context econòmic i social que envolta el seu naixement, marcat per una crisi sistèmica que posa en qüestió el model de creixement fins ara imperant.

Endavant amb l'experiència!!