29/1/11

Autogestió i responsabilitat compartida


La convivència i el bon funcionament d'un centre d'horts urbans no és senzilla, ni immediata, ni automàtica. La dinàmica d'un espai d'aquestes característiques és complexa, perquè hi conflueixen persones de diferents àmbits, amb diferents sensibilitats, i amb diferents necessitats. També, perquè es tracta d'un espai a l'aire lliure, on es requereix un manteniment constant dels espais comuns, ja sigui per les inclemències meteorològiques, ja sigui per intrusions externes de difícil control.

Per tots aquests motius, es fa imprescindible aplicar un bon sistema de gestió.

A Lleure Agrari, des dels inicis, hem optat per promoure l'autogestió i la responsabilitat compartida entre els hortolans, amb el suport d'una figura responsable, jo mateix, no sempre present a l'hort, però sí localitzable telefònicament.

Això suposa, a part del cuidat del propi hort, la cura i preocupació col·lectives per l'espai compartit, l'avís de qualsevol incidència rellevant, i la intervenció immediata si no es pot esperar, com seria una fuita d'aigua.

Suposa, igualment, la tinença de les claus del recinte, i per tant, una autonomia i llibertat àmplies en l'horari d'accés. També té una conseqüència positiva en la quota del lloguer, ja que en permet l'abaratiment de manera substancial. Les nostres quotes són un mínim d'un 50% més baixes que les de la resta d'horts urbans privats que s'han creat aquests útims dos anys a Catalunya.