26/4/09

Una perspectiva dels horts de Bellvei

23/4/09

Zona de descans

18/4/09

AMPLIEM!


Lleure Agrari ha arrelat. Els horts comencen a tenyir de verd una bona part del centre: patateres, cebes, tomaqueres, mongeteres, carxoferes, pebroteres, alberginieres, comencen a créixer i a fer goig.

És moment, doncs, d'habilitar més horts i donar cabuda a nous hortolans que desitgin cultivar-los. Encara resta un mes de plantació abans de l'estiu!

10/4/09

Reportatge de TV3: Horts urbans al Regne Unit

8/4/09

Petjades hortolanes

3/4/09

Patates i cebes


A la nostra parcel•la hem plantat diferents varietats de patata i ceba. De patata, vam sembrar a finals de febrer les varietats de Desiree i Red Pontiac. La Desiree és una patata semi-tardana, de bona ciuta, carn groga, pell vermella i de llarga conservació. És molt difícil de trobar al mercat com a patata de consum; en canvi, sí que es pot comprar de llavor i aconseguir així una collita pròpia d'aquesta varietat, una de les millors patates de carn groga que es poden trobar. L'altra varietat que hem sembrat és la Red Pontiac, força primerenca, de bona cuita, carn blanca, pell vermella, i de sabor excel•lent. Es tracta d'una de les patates més conegudes i apreciades, i és fàcil de trobar al mercat. Ara bé, s'ha de conèixer el seu orígen, ja que cada terra i tècnica de cultiu li dóna un sabor i consistència ben diferents. Això sí, a diferència de la Desiree, no és de bona conservació, ja que perd qualitat a mesura que envelleix.

En quant a les cebes, n'hem plantat tres varietats. En primer lloc, la Babosa, que és més primerenca, molt dolça i per tant adequada per consumir crua a l'amanida. No serveix per a ser aguardada massa temps. La segona varietat és la Ceba de Figueres, molt coneguda i apreciada. De gust dolç, consistència tova, color rosat amb tendència a lilós, i de forma aplanada. També és molt bona per a les amanides, i s'aguarda prou bé si es troba en ambient sec i fred. La tercera varietat que hem plantat és una ceba que anomenem Morisca, de pell vermellosa i amb la polpa de color lilós. Més forta de gust, d'una qualitat alimentària molt bona i de llarga conservació.

21/3/09

Hort és Futur

Avui mateix, al telenotícies de TV3, apareixia una entrevista a Paul Roberts, autor del llibre “The End Of Food”, 2009 (en castellà: “El Hambre Que Viene”). En aquest treball, Roberts alerta que la crisi econòmica està tocant de ple la indústria agroalimentària: augment dels costos de producció i distribució per augment del preu dels combustibles, manca de crèdits per a la compra de llavors i manteniment de maquinària agrícola, gran quantitat de terra cultivable destinada a la producció de biocombustibles, etc . El resultat? Una crisi alimentària devastadora que afectarà sobretot els països subdesenvolupats més pobres, i en menys mesura, però també, la resta del món.

Deixo aquest vincle de la revista Expansión, on es parla del llibre en qüestió.

Roberts aporta diverses solucions, totes elles en el marc d’un canvi estructural. Cal reforçar la producció local, cal adoptar formes de producció més eficients que es basin en energies renovables, cal incrementar la qualitat dels aliments, i cal que els consumidors prenguin un major control sobre els aliments, ja sigui cuinant-los ells mateixos, ja sigui cultivant-los per a autoconsum.

Cultivar per a autoconsum. Aquí volia arribar. Preparem-nos per a un retorn ciutadà a la terra. L'hort deixarà de ser vist com un element del passat, arraconat, o obsolet, i esdevindrà un espai central de la societat.

15/3/09

Virosta per a l'encoixinat de cultius







5/3/09

Obrim les portes


El centre LLEURE AGRARI obre aquest cap de setmana. Disposa de 4600 m2 cultivables, en parcel·les de 100, 200 i 400 m2, per aquelles persones que vulguin cultivar hortalisses o plantes de jardí, ja sigui amb finalitat lúdica, educativa o terapèutica.

Cada parcel·la conté un punt d'aigua, d'on es pot regar amb manguera o bé instal·lar un sistema gota-gota, a iniciativa de l'usuari.

Com a complements, la instal·lació disposa de motocultor, canyes per a l'emparrat, virosta per a l'encoixinat dels cultius (mulching), i assessorament en calendari de plantacions i tècniques de cultiu. L'espai disposa, també, d'una zona de descans, amb lavabo, bancs on prendre l'ombra i reposar.

23/2/09

La comissió, en marxa


La comissió per impulsar la xarxa d'horts urbans de Vilafranca ja s'ha creat, i el proper dia 9 d'abril s'obrirà a entitats i persones a títol individual que desitgin participar-hi. Per diverses vies farem una crida a la participació.

És important que la resposta ciutadana sigui contundent, i l'assistència de públic a la comissió sigui nombrosa. En aquests moments de crisi econòmica, de retallades dràstiques de pressupost públic, de retirada progresiva de projectes, només l'insistència ciutadana garantirà la posada en marxa de la xarxa d'horts a la vila.

Més fotos (2)






11/2/09

Més fotos



10/2/09

Obres a la Calçada


Les obres per habilitar la zona d'horta de la Calçada ja han començat, i estan avançant a bon ritme.


30/1/09

Horts municipals de Vilafranca (2)


El passat 20 de gener, em van entrevistar a la SER Penedès arran del document que vam redactar sobre el potencial d'horts urbans a Vilafranca. Aquí podeu escoltar-la:


Entrevista SER Penedès
Urcloud.com

Horts Municipals de Vilafranca


Aquest document, redactat entre el Dani Lacruz, l'Ivà Gallego, i jo mateix, va ser presentat a la premsa el passat 18 de novembre, i va acompanyar el 25 del mateix mes una moció al Ple de l'Ajuntament on es demanava la creació d'una comissió mixta que impulsés la creació d'una xarxa d'horts urbans a Vilafranca. La moció va ser aprovada amb un ampli suport. Esperem que aquest mes de febrer es creiï definitivament la comissió, i les associacions i entitats vilafranquines o persones a títol individual puguin participar-hi.