11/5/11

Posada en marxa dels horts urbans de Vilafranca


S'ha obert la convocatòria per recollir sol·licituds per a l'ús de les primeres 15 parcel·les d'horts públics de Vilafranca. El període per presentar les sol·licituds serà del 9 al 23 de maig.

Tot va començar a la primavera del 2008, quan tres persones vam decidir redactar un estudi sobre la creació d'una xarxa d'horts urbans a Vilafranca. Han estat tres anys de feina, obstacles, complicitats, procediments burocràtics, voluntats polítiques, i demanda ciutadana. L'estudi que vam redactar va ser entregat a finals del 2008 a l'Ajuntament, acompanyant una moció presentada per la CUP, que va ser aprovada per àmplia majoria, on es demanava la creació d'una comissió que treballés el projecte.

Durant aquest temps, la comissió va esdevenir una eina útil i eficaç per dissenyar uns horts en la línia del projecte presentat, tot i que es va convertir en un procediment excessivament lent. La crisi tampoc hi va ajudar. El 2010, tement la paràl·lisi definitiva del projecte, vaig coordinar jo mateix un camp de treball internacional anomenat "Implementing a Community Garden in Penedès Region", per donar impuls definitiu a la creació dels horts. Ho vam aconseguir. Amb el suport de molta gent, i la bona disposició de l'equip municipal, tot sigui dit.

I bé, per fi tenim els horts a punt. Queda per resoldre, al meu entendre, el mode de gestió. La comissió dels horts urbans va rebutjar la proposta que vam fer els redactors del projecte sobre gestió. Nosaltres proposàvem que es creés una associació gestora dels horts, integrada per les persones i entitats que disposàven d'una parcel·la. El rebuig d'aquesta proposta no va anar acompanyada de cap alternativa, de manera que no sabem a dia d'avui com es resoldran els diversos problemes que puguin anar sorgint, ni com es dinamitzarà l'espai. Probablement el temps posi damunt la taula aquesta necessitat.