24/5/11

L'hort urbà de la plaça de Catalunya

Dissabte 21, a la tarda, vaig fer cap a la Plaça de Catalunya, a Barcelona, per veure i copsar de prop l'ambient de l'acampada. Hi havia una multitud asseguda, que ocupava un ampli espai al centre de la plaça. Estaven reunits en assemblea, donant opinions, expressant postures polítiques (o antipolítiques), proposant mobilitzacions, actes, etc.

Mentre m'anava empapant de l'entorn, i entrava poc a poc en la dinàmica de l'aplec, va aparèixer un element imprevist que em va exaltar i a la vegada atordir: es parlava d'un hort urbà creat a la mateixa plaça. Es tractava de l'hort que podeu veure a la foto.

Em vaig preguntar què caram podia significar crear un hort en aquell context. L'acampada, recordem, es va generar per protestar contra pràctiques polítiques antidemocràtiques, corruptes, elitistes, i per reivindicar radicalitat democràtica, i més participació ciutadana en les grans decisions econòmiques i polítiques del país. Tot plegat en el marc d'una crisi econòmica de tipus global i sistèmic, viscut a nivell local a través d'un conjunt de retallades socials sense precedents, i un horitzó laboral tapiat per a tota una generació de joves d'aquest país.

L'hort urbà, llavors, què hi pintava?

Respondre aquesta pregunta no és una tasca gens senzilla, perquè són molts els factors implicats. De totes maneres, sí que podem detectar i descriure alguns elements principals, que expliquen en bona part les implicacions polítiques de l'hort urbà de la plaça de Catalunya.

Com a punt de partida, hem de considerar que l'hort urbà és un clar exemple de lleure productiu. En anteriors posts (1, 2, 3 ,4) ja vam parlar prou en profunditat sobre aquest concepte, vinculant l'hort urbà amb la fí de la idea consumista del lleure. El lleure productiu, dèiem, prenia un significat més lligat a la creativitat i a l'activitat productiva, a la generació de productes i serveis més que no pas al seu consum passiu. Es tractava, així, d'un concepte trencador, revolucionari fins i tot, en la mesura que superava la dicotomia treball-consum, que havia estructurat l'economia capitalista al llarg de tot el segle XX.

L'hort urbà, com a espai idoni on practicar el lleure productiu, podia esdevenir una acció política de protesta simbòlica però amb un missatge clar i consistent contra la societat del consum.

D'aquesta manera, cultivant un hort, els acampats reivindicaven la fí d'un cicle d'opulència i malbaratament de recursos, de producció arbitrària i consum desbocat, de crèdit indiscrimitat i d'endeutament sense fre, d'especulació generalitzada i creixement il·limitat.

L'arrancada d'un jardí bonic però improductiu, uniformitzat i distant als ciutadants, i la posterior creació de l'hort urbà, participatiu, generador, divers, simbolitzava inequívocament la voluntat de transformació i el camí del canvi.

Els acampats també difonien, amb el cultiu de l'hort, el missatge de la necessitat d'una seguretat alimentària ara inexistent, denunciant l'escassetat creixent d'aliments en molts països i la dependència pràcticament total dels circuits deslocalitzats de producció i distribució alimentària.

L'hort urbà, també, remetia a una nova concepció de l'economia, més lligada als processos naturals i al servei de les vertaderes necessitats humanes. Una economia integral, ecològica, capaç de gestionar de forma integrada i sostenible tots els elements implicats en aquesta casa global anomenada biosfera. L'hort urbà ecològic exemplificava aquesta nova relació amb la naturalesa: amable, recíproca, sintònica, simbiòtica.

Tot això contingut en un hort, i tant! Potser per aquests motius l'hort urbà ecològic s'està estenent tant ràpid per tot el món.


17/5/11

Canyes

Aquesta primavera a Lleure Agrari s'han clavat unes 1600 canyes. Bàsicament per a emparrar tomaqueres i mongeteres, però hi ha qui també les ha utilitzades com a guia per a pebroteres i alberginieres.

S'han construit tot tipus d'estructures, algunes de molt creatives, que no sé si resistiran massa temps dempeus. L'estructura clàssica per excel·lència per emparrar tomaqueres és la que us mostro a la foto: quatre canyes lligades en espiral. Si es vol, a la part superior es poden posar canyes travesseres per unir les estructures piramidals entre sí. És un disseny molt robust, preparat per aguantar unes tomaqueres ben carregades, i unes tempestes d'estiu que s'acompanyen de xàfecs sobtats i cops de vent poc oportuns.

Alguns hortolans han adquirit barres de metall d'1,5 metres a 2 metres d'alçada. Són francament útils, ja que resulten més resistents que les canyes i són reutilitzables durant moltíssims anys. És una alternativa ben vàlida.

11/5/11

Posada en marxa dels horts urbans de Vilafranca


S'ha obert la convocatòria per recollir sol·licituds per a l'ús de les primeres 15 parcel·les d'horts públics de Vilafranca. El període per presentar les sol·licituds serà del 9 al 23 de maig.

Tot va començar a la primavera del 2008, quan tres persones vam decidir redactar un estudi sobre la creació d'una xarxa d'horts urbans a Vilafranca. Han estat tres anys de feina, obstacles, complicitats, procediments burocràtics, voluntats polítiques, i demanda ciutadana. L'estudi que vam redactar va ser entregat a finals del 2008 a l'Ajuntament, acompanyant una moció presentada per la CUP, que va ser aprovada per àmplia majoria, on es demanava la creació d'una comissió que treballés el projecte.

Durant aquest temps, la comissió va esdevenir una eina útil i eficaç per dissenyar uns horts en la línia del projecte presentat, tot i que es va convertir en un procediment excessivament lent. La crisi tampoc hi va ajudar. El 2010, tement la paràl·lisi definitiva del projecte, vaig coordinar jo mateix un camp de treball internacional anomenat "Implementing a Community Garden in Penedès Region", per donar impuls definitiu a la creació dels horts. Ho vam aconseguir. Amb el suport de molta gent, i la bona disposició de l'equip municipal, tot sigui dit.

I bé, per fi tenim els horts a punt. Queda per resoldre, al meu entendre, el mode de gestió. La comissió dels horts urbans va rebutjar la proposta que vam fer els redactors del projecte sobre gestió. Nosaltres proposàvem que es creés una associació gestora dels horts, integrada per les persones i entitats que disposàven d'una parcel·la. El rebuig d'aquesta proposta no va anar acompanyada de cap alternativa, de manera que no sabem a dia d'avui com es resoldran els diversos problemes que puguin anar sorgint, ni com es dinamitzarà l'espai. Probablement el temps posi damunt la taula aquesta necessitat.