27/6/10

Tuta Reloaded


Tornem-hi. La Tuta ha revifat. De poc han servit les trampes de captura massiva que vam repartir per tot el centre. Sí que han anat capturant exemplars, però no han evitat la reviscolada de la plaga.

Per conservar els tomàquets, alguns hortolans han començat a tractar pel seu compte amb Spintor, un dels productes més recomanats contra la Tuta, i acceptat com a tractament ecològic. Altres hortolans estan aplicant Bacillus, també ecològic. La majoria d'hortolans, però, no han anat més enllà de les pautes bàsiques d'ensulfatar amb els típics productes ecològics més aviat generics com són el sofre, l'oli de Neem, el sabó de potassa, etc.

La qüestió és que la Tuta avança, i s'ha de fer un pas més enllà: cal actuar coordinadament, i aplicar un tractament específic. Amb l'ajuda de diversos hortolans, hem fet recerca. En Juan Luís va trobar per Internet un producte anomenat Insect Stop . Es publicita en diversos portals d'agricultura ecològica. Tanmateix, l'hem consultat i no està reconegut encara oficialment com a producte eficaç. Així que ens hem deixat assessorar per un enginyer agrònom especialista en aquest tema, i ens ha recomanat un tractament combinat de quatre productes, que s'han d'anar alternant per evitar resistències: Steward (Indoxacarb), Spíntor (Spinosad), Bacillus i oli de Neem (Azadiractin). Tots ells són ecològics menys el primer, que mirarem de tirar-lo el mínim possible.

2 comments:

Unknown ha dit...

Hola només recomanar-vos que no feu servir cap producte químic, la meua experiència em diu que no calen per controlar la tuta, és interessant fer servir el neem amb el bacillus i el sabó jo no he tingut problemes greus utilitzant estos productes més les trampes per atreure els mascles evitant així que es reproduisquen. Fem-li costat al planeta amb els productes biològics podem truere avant les nostres collites....
Vicent

Anònim ha dit...

L'any passat vam provar l'oli de Neem i el Bacillus, i no vam frenar pas la plaga. També t'he de dir que no utilitzàvem trampes de feromona. Sé que hem jugat fort aquest any, però estàvem espantats pel desastre de l'any passat. Pensa que se'ns van morir les tomaqueres a mitjans d'agost!

També hi ha un factor que dificulta el tractament: quan tens horts individuals, i cada hort té un cuidador diferent, no sempre a l'aguait, el control d'una plaga és molt més complicat.